Men zegt wel eens dat kinderen tijdens de schoolvakantie letterlijk en figuurlijk groeien. De vrijheid, de zon, het spelen, en alle nieuwe ontdekkingen; het lijkt wel of ze meer leren dan in het gehele schooljaar daarvoor. Zelf heb ik een vergelijkbaar gevoel over de afgelopen zomer. Het mee-maken van de World Appreciative Inquiry Conference 2015 heeft mij een boost gegeven in de ontwikkeling van mijn AI-beleving. Zat AI eerst nog voornamelijk in mijn hoofd, met alle prachtige taligheid van dien; het weekje Johannesburg heeft AI letterlijk in mijn hart doen indalen, anders kan ik het niet zeggen.

Ja, ik ben van meet af aan op zoek gegaan naar workshops die iets met “being AI” van doen hadden. En ik heb mij er aan gelaafd. De ‘ongeorganiseerdheid’ van de conferentie zorgde er wonderwel voor dat deelnemers elkaar vaker en dieper ontmoetten. Zelf heb ik leuke, leerzame, liefdevolle en levensvolle contacten opgedaan.
De prachtige mensen die ik heb ontmoet vormden tevens de inspiratie voor mijn eigen leren en ontwikkelen.

Onder die mooie mensen toch weer vele Nederlanders, en niet alleen dat: Nederlandse AI-beoefenaars die ik nog niet eerder had ontmoet. Wat een goed idee van Onno Geveke om het vijfde AI Magazine te vullen met hun bijdragen. Wat een boeiende reisverhalen heeft AI Academy partner Marcel van Marrewijk aan dit blad toevertrouwd.
Alle meemakers vanaf deze plek, en namens het complete redactieteam van harte bedankt. De AI beweging in Nederland heeft weer aan kracht gewonnen.

Tijdens de afrondende ceremonie van de WAIC zei iedereen tegen iedereen “I love to be on this journey with you.” Het was de bekroning van een conferentie die door velen was georganiseerd, en vooral gedragen werd door de onvolprezen Anastasia Bukashe. Het was duidelijk geen afsluiting maar het vervolg en zelfs de intensivering van de reis die Appreciative Inquiry heet. Voor mij, en naar ik hoop en verwacht: voor iedereen die de smaak van sociale constructie te pakken heeft gekregen.

Veel leesplezier gewenst met het vijfde nummer van AI Magazine, een uitgave van Appreciative Inquiry Academy.

Aldus mijn voorwoord in AI Magazine 5 (oktober 2015)

Download alle magazines op www.ai-magazine.nl
Zie ook www.appreciativeinquiry.academy en www.ai100.org.